fredag 8. mars 2013

Pupper og innovertiss

Jeg våkner av at jeg har sovet meg forbi alle alarmer fra mobilen. Det gjør ingenting. Jeg har fri i dag og jeg kan gjøre hva faen jeg vil. Jeg snur meg rundt i senga, som jeg nå ligger alene i, og jeg smiler. Sola står inn i rommet og lyser opp verden. Det varmer helt inn til hjertet. Jeg kan ligge der litt, med sola i ansiktet, og late som om det er sommer utenfor vinduet. En sånn varm og lun sommermorgen. Hvor du spiser frokost og kjenner sommerfuglene i magen. En sommerdag du kommer til å bruke ute i parken, på brygga, i sjøen, på hverandaen, hvor du spiser jordbær rett fra boksen og drikker lunken øl. Når festivalbåndene begynner å komme på armene og hudfargen sakte, men sikkert får en mørkere tone. En sånn dag. Sånn ligger jeg, med sola i ansiktet. I dag er det 8.mars og det er hundre år siden kvinner fikk stemme. Jeg kjenner det banke under huden i brystet. Hjertet der inne er med meg i dag. Min indre Pippi er med meg. Vi kvinner er så fantastiske skapninger. Jenter, kvinner, i alle former og farger. Store, små eller midt i mellom. Rødt, blondt, brunt, grønt, lilla, rosa, oransje, blått hår. Oss alle. 

Untitled

Feminisme for meg er noe veldig viktig. Vi må ta tilbake feminismen fra det motstanderne av det har gjort det til. Å stigmatisere kvinner og menn som er feminister er et viktig grep for å bekjempe det. Å være feminist er så mye mer enn hår under armene, brenne bh'er og å hate menn. Feminisme går ikke ut på dette. Feminister er både kvinner og menn som kjemper for likestilling. Å disse feministene kommer i alle former og farger, med forskjellige mengder hårvekst og med eller uten bh'er. Feminisme er retten til å være den man vil være og se ut slik man vil se ut. Om noen velger å la håret gro, så er det greit. Om man velger å være glattbarbert, så er det greit. Retten til å bestemme over egen kropp og eget liv. Lik lønn for likt arbeid. Retten til utdanning og retten til like muligheter.

Untitled

Vi jenter må bli flinkere til å fortelle hverandre hvor bra vi er. For det er vi. I stedet å fortelle hverandre at vi ikke duger, at vi ikke er pene nok, at vi ikke er tynne nok, at vi ikke er ditten og datten nok. Vi må slutte å bekjempe hverandre. Kvinner burde heller stå sammen. For motstanden er nok der ute så vi trenger ikke å skape mer mellom oss selv. Menn står sammen for å bekjempe fremgangen i kvinnekampen. Menn står sammen om å ikke la oss slippe til. Vi trenger å stå sammen for å trenge igjennom hos disse menneskene. For å kreve vår plass. Det går ikke alene. Sammen må vi kjempe for våre egne rettigheter. 100 år etter at vi fikk stemmerett er ikke kvinnekampen over, selvom de fleste kvinner ser seg fornøyd med hvor langt vi har kommet. Kvinner tjener mindre enn menn, blir voldtatt, har mindre sannsynlighet for å få en toppstilling, sliter med kroppshysteri som forårsaker spiseforstyrrelser, osv. Vi har kommet langt, men ikke langt nok. Det er først når vi setter oss ned og ser oss fornøyde med fremskrittet vårt, at kampen er tapt. Vi må aldri gi opp! Tenk på søstrene før oss. Mødrene, tantene, bestemødre, oldemødre. Tenk på kampen de har kjempet for å bane vei for oss kvinner i dag. Vi kan ikke la deres kamp gå til spille. Vi må fortsette å kjempe helt til vi har like mange rettigheter som menn. 

Gratulerer så mye, fantastiske jenter, kvinner og damer! Gratulerer med kvinnedagen og alt den står for. Jeg feirer 8. mars og at det er 100 år siden kvinner fikk stemme før første gang, med girlpowowowowoweer musikk og øllebøll seinere i kveld. HIPP HURRA FOR KVINNENE!!
Untitled

visions of mary in rural nsw

grrlz

Still Kids

Untitled

Thirsty

Untitled Cora Flora battleground lake summer ends

3 kommentarer:

 1. fantastisk skrevet!!! og gratulera te deg og (på etterskudd men dog) fantastiske du som inspirere med ord og tanker. gratulera.

  / tusen tusen takk, og hei hei det gjør da ingenting at du ikje konne komma ;) sykt kjekt å få så fin tebakemelding uansett om det e face to face eller om det e på nett, snille du <3

  SvarSlett
 2. du burde skrive en bok. jeg hadde iallefall lest den <3 gratulerer på etterskudd!

  SvarSlett
 3. Gratulerer til deg også! Veldig bra skrevet.

  SvarSlett