fredag 3. januar 2014

De dansende apekattene

Mens ribbefettet har lagt seg godt på steder man aller minst ønsker det, mens man nesten ikke orker å tenke på det neste måltidet fordi man har spist så mye de siste to ukene, jeg med mine to middager på nyttårsaften og all konfekt og godteri i romjula, har et nytt år kommet snikende på oss. Uansett hvor mye man ønsker å stritte i mot eller uansett hvor fort man ønsker at det nye året skulle komme, kan ingen av oss gjøre noe med farten på det. Det nye året kommer og går i sitt eget tempo og det er plutselig ikke nytt lenger før vi aner ordet av det. Jeg har alltid den følelsen på nyttårsaften. Årene går så fort. Mens jeg nøt min andre middag, denne gangen hos vennene, de som alltid er der, så tok jeg noen minutter til å se meg rundt bordet. Noen er byttet ut, noen har vært der lengre enn andre, men det hele har ikke forandret seg så mye. Det er kjente fjes, kjente vitser og latterene som triller er ikke ukjente. Det er ingen som ser stygt på deg eller skeivt på deg, fordi vi er alle like rare, like morsomme på vår egne måter. Vi er alle høytlytte og vi tar alle plass, men enda viktigere, vi gir hverandre også plass, plass til å danse som en ape på kjøkkenet, plass til å gråte på do litt for ofte, plass til å ikke være perfekt når samfunnet generelt krever dette. Det er rom hos oss til å gjøre feil og begå tabber. Og sammen så vokser vi opp. Noen sitter ikke lenger ved bordet vårt, fordi de nå sitter ved sitt eget bord, i sitt eget hus, med sitt eget barn og sin egen mann. Vi er i den alderen hvor vi forandrer oss, vi spirer og gror som bare det og vi utvikler oss til å bli de menneskene vi skal bli. Det byr på tøffe valg, vonde stunder og en del tårer, men det byr også på noe mer. Det byr på øyeblikk som er uerstattelige, klemmer som reparerer mer enn hva som er ødelagt og ord som styrker opp om mer enn ord som bryter en ned.Hvert år står jeg der med nesten de samme folkene, mange av de besteste jeg veit om, på taket på Tøyen og hver eneste nyttårsaften ser jeg ut mot horisonten, forbi blokkene, forbi fyrverkeriet som farger himmelen. For der ute befinner fremtiden min seg og jeg lurer alltid som mest på nyttårsaften. Hva vil det bringe? Hvor vil jeg være om ett år? Og hvem vil være en del av det nye året? Hvem vil falle fra og hvem vil dukke opp ved neste års nyttårsbord? 

Jeg gikk inn i det nye året med å danse som en apekatt på kjøkkenet med de fineste folka jeg veit om, syngende til de verste sangene, mens man lo og sang enda høyere på refrenget og drakk de besteste drinkene. Det er første året vi danser på kjøkkenet, det er første året vi danser i det hele tatt. Jeg gikk inn i det nye året dansende som en apekatt og det har jeg tenkt til å fortsette med lenger ut i året. 

3 kommentarer:

 1. FINT <3
  Jeg kjenner meg SÅ igjen.

  SvarSlett
 2. Nyttår va ein vakker ting før. Før eg fikk Leia. Før gatehunden fra Portugal som me ikje vett ka har opplevd kom inn i vårt hjem. Hu e redd før nyttår og itte nyttår. For rakettene holde på så lenge at eg får fnatt. De prøveskyte dagen før. Og selve nyttårsaftå e bare et stort fyrverkeri. Åsså har me dei som sitte igjen med masse rester som må fyra raketter to/tri dager ittepå. Og Leia. Stakkars Leia. Som ikje vett kor hu ska gjør av seg. Som gjømme seg. Som skjelve. Sko ønska eg gikk inn i det nya året uten drapstanker. Drap på alle som fyre fyrverkeri. For det e kje bare Leia som har det vondt ved nyttår. All dyreliv, fuglar, kattar og hundar som ikje har hjem, elgar, ulvar, rådyr and so on. Nå hørres eg ut som ei bitter kjerring. men det e sånn eg føle det. Eg gjorde det ikje før. Før feira eg nyttår med venner. God middag og masse alkohol. Musikk og masse dansing. Eg savne det. Og hjerta mitt varma når eg leste detta. For eg tenkte tebake. Gamle minner kom. og eg smilte. Så tusen takk for at du fins Lisbeth. Og godt nyttår <3

  / Tusen tusen takk kjære vakre du <3 <3 <3

  SvarSlett
 3. Åh, det er så fint. Å kunne komme hjem til jul og nyttår og føle seg ordentlig hjemme, med barndomsvenner og nye kjente, hvor man bare vet at det kommer alltid til å vare, på en eller annen måte.

  SvarSlett